Voel jij je ook wel eens overdonderd?
25 februari 2013 
2 min. leestijd

Voel jij je ook wel eens overdonderd?

We volgen de belevenissen van coach Wilma en haar klant Mascha. Coach Wilma wil, als het kan en nuttig is, provocatief coachen. Maar hoe doe je dat? Iedere week krijgt ze een provocatieve tip.

Deel 7: Mascha is behoorlijk dominant

Coach Wilma heeft Mascha de vorige keer een boek meegegeven over luisteren. Ze heeft erbij gezegd: ‘Blader het maar eens door. Ik ga je heus niet overhoren maar misschien heb je er wat aan.’
Ze is benieuwd of Mascha er wat mee gedaan heeft.

‘Wat vond je van het boek?’

‘Ik heb er wel wat dingetjes uitgehaald, het meeste wist ik al’, zegt Mascha. ‘Bedankt voor het lenen’ en ze geeft coach Wilma het boek terug.  Dat was dat.

Mascha popelt om wat anders te bespreken. Ze heeft een gesprek met haar manager Frank gehad en hij heeft haar een belangrijk project toevertrouwd. Ze glundert. ‘ Hij zei dat ik met jou kon bespreken hoe ik dat project goed op poten kan zetten en mensen kan motiveren om mee te werken. Ik heb alvast een voorzet gemaakt.’ Ze pakt haar laptop uit haar ras, klikt een paar keer en daar verschijnt een excelsheet.

‘Kijk’, zegt Mascha en ze wijst driftig op haar scherm: ‘dit zijn de taken, de mensen en de tijdlijn. Ik zit alleen nog met de uitnodigingsmail.’ Ze klikt weer en daar verschijnt de uitnodigingsmail.’Wil je even meelezen?’

Coach Wilma voelt zich overdonderd.

Ah, denkt ze zo doet ze dat natuurlijk ook met haar collega’s. Mooi, moeten we maar eens even bespreken.

‘Ho’, zegt ze met ferme stem, stop! Ik wil met je bespreken hoe je dit doet. Je overdondert me helemaal! ik krijg geen kans er over na te denken of te reageren.’Ze kijkt Mascha indringend aan: ‘Ik zou je willen adviseren dat toch echt anders te doen.
Mij krijg je zo niet mee en je collega’s al helemaal niet, schat ik zo in.

Mascha kijkt verbaasd. ‘Wat bedoel je? Ik wil  gewoon graag dat je me even helpt.” Ze wijst op haar laptop. ‘Is het nou slim om van tevoren al te vertellen wat ze moeten gaan doen of kan ik beter even wachten?’

Wilma zucht om zoveel onbenul. O, dat mag ze ook al niet denken. En hoe voorkomt ze dat ze weer als een schooljuf gaat klinken die Mascha als een kleuter uitlegt dat Mascha zo niet zal bereiken wat ze wil en dat ze beter minder bazig kan doen?

Ze hoopt dat er een provocatieve tip is die haar kan helpen.

De provocatieve tip

Zeker is er een provocatieve tip voor coach Wilma. Deze tip gaat vooral in op de relatie die je met de ander heeft. Wat is het effect van het gedrag van de ander op jou? Wat is het gedrag van coach Mascha op Wilma? Of op haar collega’s?

Coach Wilma voelde zich overdonderd. Dat zullen de collega’s ook hebben. Bovendien kun je best onzeker worden van dan bazige gedrag.

Zou het niet leuk en goed voor Mascha zijn om dat eens aan haar te laten zien?

Maar hoe doe je dat dan?

Kijk maar naar onderstaande provocatieve tip.

 

 

 

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?