Provocatief Coachen Tip 1: Falen of Slagen
10 januari 2013 
1 min. leestijd

Provocatief Coachen Tip 1: Falen of Slagen

Welkom bij de allereerste aflevering van de provocatieve tips.

We volgen de eerste tien afleveringen de belevenissen van coach Wilma en haar klant Mascha.

Coach Wilma zit al heel wat jaartjes in het vak. Ze is 51 en sinds haar 33e coach.
Ze heeft verschillende boeken gelezen over provocatief coachen en wil daar dolgraag wat van toepassen in haar eigen praktijk. Maar dat is lastig. En dat is spannend.

Dus iedere week krijgt zij van mij een provocatieve tip die jij ook gelijk kunt toepassen.

En je hoeft heus geen coach te zijn. Je zult zien dat de tips gelden voor heel veel gesprekssituaties. Dus zeg ik klant dan denk jij: collega, buurvrouw of bijvoorbeeld kind. En zeg ik coach dan bedoel ik jou!

Ontmoet Coach Wilma en haar klant Mascha

Coach Wilma heeft een nieuwe coachingsklant: Mascha. Ze is 34 jaar en ze is bij haar gekomen met  de volgende vraag:  ´ik wil graag manager worden maar ik mis volgens mijn manager nog een aantal kwaliteiten zoals goed luisteren. Ik zoek iemand die mij hierin kan coachen.  Kun jij me helpen?´

Het kennismakingsgesprek gesprek met Mascha verliep soepel. Mascha somde vlot haar kwaliteiten en tekortkomingen op (volgens mijn baas dan). Ze bespreken de doelstellingen van de coaching.

Coach Wilma heeft ook telefonisch gesproken met de manager van Mascha: Frank. Die vertelde wat hij graag als uitkomst van het coachingstraject ziet: Mascha luistert en is geïnteresseerd in haar collega’s. Bovendien weet ze mensen mee te krijgen in haar visie.

Coach Wilma valt het volgende op:

  • Mascha begrijpt dat ze dit coachingstraject moet doen om leidinggevende te worden, maar ze vindt dat haar collega’s traag en niet goed werken. Het is eerder dat zij niet naar haar luisteren dan andersom.
  • Ze vindt niet echt dat zij een probleem heeft.
  • Mascha heeft wat arrogante trekjes (‘Ze mogen blij zijn dat ik nog met ze wil werken.’)
  • En ze is wel heel doortastend. Ze dicteert coach Wilma wat die in de offerte moet zetten.

Het lijkt coach Wilma een goede zaak om haar gelijk in het eerste echte coachingsgesprek haar aan het verstand te peuteren dat ze wel een probleem heeft en dat haar manager niet zomaar zegt dat ze beter kan luisteren.  Kan ze daar iets provocatiefs mee?

De provocatieve tip

Bekijk de provocatieve tip:

 

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?