Perfectionist? Zo schrijf ook jij je blog
09 november 2017 
3 min. leestijd

Perfectionist? Zo schrijf ook jij je blog

Misschien schrijf je net als ik blogs en artikelen. Omdat het past bij jouw manier van vriendelijke marketing.
Schrijven is een wonderlijk proces. Soms vloeien de letters en de woorden over het scherm/op het papier en soms weet je niet waar te beginnen, willen de zinnen niet komen en begin je zuchtend steeds opnieuw.

Een van de redenen waarom het nog al eens zo moeizaam gaat is omdat je een heel goed blog wilt schrijven, een fantastisch artikel waar de lezers stijl van achteroverslaan.  Tja, zo goed willen zijn is niet makkelijk. Sterker nog, je perfectionisme kan je in de weg staan.

Perfectionist op je schouder

We hebben allemaal wel eens die perfectionist op onze schouder die in ons oor brult: ‘HET IS NIET GOED GENOEG!’ Die verzucht: ‘Wie zit hier nou op te wachten?’ Die aanhoudend vraagt: ‘Weet je het wel heel zeker?’ Die je aanmaant en aanmaant het beter te doen, vollediger te zijn, zeker te weten dat de lezer er blij mee is.
Vermoeiend. Erger nog, de perfectionist kan ons tegenhouden te doen wat we graag willen en belangrijk vinden. Je kan knap onzeker worden van je perfectionist. Want inderdaad, het kan beter. Dus besteed je dagen aan een blog, weken aan een artikel, maanden aan een ebook.

Shoot, dat duurt lang! En dan is het nog steeds niet echt perfect. Zoals de perfectionist op onze schouder ons keer op keer vertelt.

Grrr. Verdorie, we willen vooruit! We willen iets moois neerzetten, de wereld verbeteren, klanten krijgen, wat dan ook. We willen niet de hele dag mitsen, maren, komma’s verplaatsen.

Hoe om te gaan met de perfectionist in ons?

Wat te doen met perfectionisme als het ons in de weg zit om vooruit te komen? Ontkennen en negeren? Bestrijden? Accepteren? Hanteren? Laten we de opties kort doorlopen.

Ontkennen en negeren

Iedereen die perfectionistisch is weet wat er gebeurt als je je perfectionisme ontkent en negeert. Het gaat harder, veel harder schreeuwen. Je pijn in je buik bezorgen.

Niet fijn.

Bestrijden

Je kunt je perfectionisme zien als iets verkeerds. Iets waar je van af moet, wat je anders moet gaan zien. Omdat het je belemmert voortgang te maken. In dat geval bind je de strijd aan met je perfectionisme.

Gelukkig staat internet vol met filmpjes waarin uitgelegd hoe je je perfectionisme ( en de daarmee samenhangende stress en faalangst) kunt overwinnen.

Als je op youtube het woord ‘perfectionisme’ intypt krijg je ongeveer 3.2300 resultaten

Rijp en groen door elkaar. Maar mocht je dus de aandrang voelen je perfectionisme te bestrijden dan is er vast een geschikte video voor jou bij.

Ik heb ook verschillende dingen geprobeerd om de perfectionist in mij te bestrijden.

Mijn meest opmerkelijke tegenstrategie:

De kamikazepiloot: er vol ingaan ook al weet je dat het verkeerd kan gaan
Toen ik nog ondernemingsraden trainde, moest ik soms onderwerpen behandelen waar ik niet zo heel veel van wist. Ik deed mijn best snel in een onderwerp in te lezen en een degelijke presentatie te maken. Maar ja, de werkdruk was hoog. Ik had – naar mijn idee – altijd te weinig tijd om voor te bereiden.Altijd het gevoel dat ik tekort schoot en dat de groep onmiddellijk door zou hebben dat ik niet zoveel wist. Ook als de praktijk anders was. De eerste keren werd ik er doodzenuwachtig van.

Tot ik besloot anders met die zenuwen om om te gaan. Me als een kamikazepiloot er vol in te storten. Geen verontschuldigende woorden, geen verkleinwoorden. Hup erin.
Ik presenteerde met flair, beantwoordde de lastige vragen en vaak ging het goed.

Bluff my way through.

Maar mijn perfectionist liet zich niet zomaar bestrijden. Dus na de training kwam die weer op volle sterkte mij vertellen dat het echt onvoldoende was geweest. Welke kansen ik had laten liggen.

Maar toch: ik kan hem je aanraden. Weg van het onzekere gedoe. Gewoon wat risico nemen en zien waar het schip strandt.

Accepteren en hanteren van je perfectionisme

De meeste coaches en therapeuten zullen je aanraden je perfectionisme te accepteren en er mee om leren gaan. Dat betekent vaak dat je je rekenschap geeft van je perfectionisme maar je er niet door laat leiden.

Maar je kunt je perfectionisme ook een fijne eigen plek geven. Kijk maar naar het advies van Bethold Gunster:


Mmm, best een goed advies.

In een klein iets heel goed worden.

Marketing en perfectionisme

Marketing is een groot en breed gebied. Voor mensen met een perfectionistische inslag best frustrerend. Want je kunt nooit alles goed doen. Je kunt niet echt een specialist worden. Wel op een onderdeel natuurlijk. Bijvoorbeeld: facebookadvertenties, het verkoopgesprek, het optimaliseren van je website. En ook – waar we mee begonnen – het schrijven van een blog.

Iemand die erg goed is in blogs schrijven, inhoudelijk interessant is en creatieve manieren heeft om de inhoud over te brengen is Henneke Duistermaat. Zij heeft voor de perfectionisten onder een infographic gemaakt. Ze beschrijft de valkuilen en geeft oplossingen.

Hoera!

Hier is ‘ie:

How to Write a Persuasive Sales Page: A Beginner's Guide

How to Streamline Your Writing Process, courtesy of Henneke at Enchanting Marketing

Handig he? En vriendelijk dat ze echt rekening houdt met je perfectionistische inslag.

Nu is het jouw beurt.

Dus hup, schrijf die blog van je.

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?