Over oude patronen en hoe die te doorbreken
25 juni 2013 
1 min. leestijd

Over oude patronen en hoe die te doorbreken

Dit is de zevende aflevering in de tiendelige serie over de belevenissen van coach Mandy en haar klant Richard. Coach Mandy wil graag de principes van provocatief coachen toe leren passen. Ze krijgt iedere aflevering een provocatieve videotip.

=================================

Richard heeft zijn CV herzien. Hij is er niet vrolijk van geworden. Hij heeft een gat in zijn CV omdat hij een jaar werkeloos is geweest. Vandaag gaat hij zijn CV doorspreken met coach Mandy. Die zal wel weer allerlei goede adviezen en tips hebben.

Maar hij weet wel beter. Wat ze ook zegt, hij weet dat hij weinig kans heeft op een goede nieuwe baan, zeker nu hij weer geconfronteerd wordt met het gat in zijn CV.

`Ha Richard, goed je weer te zien. Is het gelukt met je CV? Je weet dat het maar een aanzet is he, we gaan er nu samen echt voor zitten.’ Coach Mandy steekt haar hand uit om het CV in ontvangst te nemen.

Richard wacht af.
‘Ziet er goed uit,’ zegt coach Mandy. ‘Ik zie nog wel wat verbeterpuntjes. Zullen we het eens doornemen?’ Ze gaat naast Richard zitten.

‘Mwah,’ zegt Richard.
‘Ja, je CV is toch je visitekaartje hoor. Dus we gaan er wat moois van maken.’  Mandy’s stem slaat bijna over van enthousiasme.

‘Mmmm.’
Coach Mandy wijst gedreven naar een onderdeel op het CV. ‘Kijk, je mag het wel wat korter en duidelijker opschrijven. Wat waren precies je taken?’

Nog voor Richard kan antwoorden gaat coach Mandy verder. En verder. Vol enthousiasme en daadkracht.

Richard humt en gromt. Haalt zijn schouders op en knikt.

Coach Mandy kijkt hem steeds indringender aan. ‘Begrijp je wat ik zeg?’
´Jawel hoor.’

Coach Mandy stopt abrupt. Waar is ze mee bezig? Dit is toch geen goed gesprek? Dit is een herhaling van zetten. Het lijkt op de eerste gesprekken die ze met Richard heeft gevoerd. Ze realiseert zich dat ze ongemerkt is gaan doen wat ze altijd doet bij mensen van weinig woorden: ze werkt harder en is overdreven enthousiast.

Richard doet ook wat hij altijd doet. Weinig zeggen en nors kijken.

Hoe kan ze van deze situatie nog wat positiefs maken?
Hoe kan ze ervoor zorgen dat ze de volgende keer niet zo makkelijk in dezelfde valkuil stappen?

Ze heeft wel zin in een provocatieve tip.  Hoe kan ze hier in vredesnaam om lachen?

De provocatieve tip

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?