Laat het verhaal het werk doen
22 mei 2013 
1 min. leestijd

Laat het verhaal het werk doen

Dit is de vierde aflevering in de tiendelige serie over de belevenissen van coach Mandy en haar klant Richard. Coach Mandy wil graag de principes van provocatief coachen toe leren passen. Ze krijgt iedere aflevering een provocatieve videotip.

==============================

Coach Mandy en klant Richard hebben een intensieve bijeenkomst over de kwaliteiten van Richard, zijn ervaring en zijn visie op een mogelijke nieuwe werkomgeving waarin hij goed tot zijn recht kan komen.

Net als coach Mandy denkt dat ze de volgende stap kunnen maken zegt Richard:
‘Ik begrijp wel dat we dit doen, maar als we dit allemaal op een rij zetten ziet iedereen toch dat het totale onzin is om mij te ontslaan. Moet je eens kijken wat ik allemaal kan en heb gedaan. Moet je de plannen van mijn afdeling eens lezen. Daar staat precies in dat ze dit soort medewerkers nodig hebben! Dan zouden ze toch gek zijn mij te ontslaan om vervolgens nieuwe mensen op te leiden?’

Richard windt zich meer en meer op: ‘Al dit gedoe slaat nergens op. Ik ga er morgen met mijn baas over praten. Hoe denken ze het op te gaan lossen als ze mij ontslaan? Kortzichtig en dom, dat is het. Ik ga dat op het werkoverleg ook nog eens duidelijk maken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zei mijn vader altijd.’ Hij kijkt coach Mandy strijdbaar aan.

Wat nu? Coach Mandy weet dat het een heilloze weg wordt voor Richard. Het gaat hem veel energie kosten en leidt de aandacht af van zijn eigen loopbaanproces.
Ze weet niet of ze hem op andere gedachten kan helpen, maar zou dat wel willen.

Is er een provocatieve tip?

De provocatieve videotip

Coach Mandy zou verschillende provocatieve interventies kunnen doen: meegaan in de verontwaardiging en het allemaal nog groter en erger maken. Of Richard vertellen dat het hem toch niet lukt zijn baas te overtuigen.

We kunnen ook Richard zijn gedrag gaan provoceren: dat hij zo tekeer gaat en zijn eigen glazen dreigt in te gooien. Voor zover dan nog kan natuurlijk.

Maar in dit geval, op dit moment lijkt Richard het meest geholpen als hij de werkelijkheid onder ogen ziet: hij wordt ontslagen. Of dat nou terecht of onterecht is, een domme of juist briljante beslissing is. Het maakt allemaal niet uit.

Dus de provocatieve interventie is daar op gericht. Dit keer gebruiken we een verhaal om de boodschap over te brengen. Kijk maar.

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?