Je kunt beter provocatief raar klinken dan gewoon irritant
24 januari 2013 
1 min. leestijd

Je kunt beter provocatief raar klinken dan gewoon irritant

We volgen coach Wilma die graag provocatief wil coachen. Maar hoe doe je dat? Ze krijgt ieder week een provocatieve tip om toe te passen bij klant Mascha.

Dit is het derde deel.

Coach Wilma heeft het eerste gesprek met Mascha achter de rug.

Ze heeft de de eerste en tweede provocatieve tip toegepast. Ze had gelijk een goed en vrolijk contact.

Maar ja,
 dan komt het gesprek op de doelstellingen van Mascha en haar visie op waarom zij wel een goede leidinggevende zou zijn. Terwijl ze ook wel weet dat haar manager Frank dat niet vindt.
Maar dat is ook een heel ander type he? Nog zo’n echte ouderwetse mensenmanager die de geit en de kool spaart. Vindt Mascha.

Coach Wilma geeft tegenwicht
.
Vooral door vragen te stellen. Over waarom ze denkt dat hij vindt dat ze wat beter zou kunnen luisteren. En wat Mascha een goede leidinggevende vindt.

Terwijl Mascha vrolijk haar visie geeft (‘een goede leidinggevende moet gewoon durven en doorpakken!’), begint coach Wilma zich van binnen te ergeren: waarom erkent Mascha nou niet dat ze inderdaad wat te leren heeft?

Op een gegeven moment heeft ze er genoeg van en zegt ze: ‘
Mascha, ik denk dat het heel zinvol is om eens goed naar je zelf te kijken. Wat heb je nog nodig om een goede leidinggevende te worden? Je manager heeft niet voor niets gezegd dat je nog veel te leren hebt.’

Ai, verkeerde toon
. Mascha reageert als gestoken: ‘Hoe weet jij nou dat ik het niet kan! Ik vertel je net dat ik juist een heel verfrissende leidinggevende zou zijn. Natuurlijk kan ik nog wel wat leren, maar het belangrijkste heb ik in huis!’
Uiteindelijk zegt Mascha mokkend: ‘Oke, nu  ja, dat inleven in anderen dat vinden ze blijkbaar heel belangrijk, dus laten we het daar dan maar over hebben.’

Had dat ook anders gekund vraagt coach Wilma zich af. Kun je Mascha ook uitdagen, confronteren zonder dat ze gelijk gepikeerd is en gaat mokken? Of heeft Mascha gewoon een te lastig karakter en is ze te eigenwijs?

Bekijk de provocatieve videotip

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?