Ik zie het al helemaal voor me!

We volgen de belevenissen van coach Wilma en haar klant Mascha. Coach Wilma wil, als het kan en nuttig is, provocatief coachen. Maar hoe doe je dat? Iedere week krijgt ze een provocatieve tip.

Deel 8: Volgen en invullen

Coach Wilma is ontevreden. Ze vindt dat ze het verkeerd heeft aangepakt met Mascha. Teveel haar eigen oordeel erin heeft gestopt. (Mascha moet luisteren!). Mascha werd er vooral chagrijnig van.

Dus vanaf nu, denkt coach Wilma, ga ik Mascha volgen. Mee in haar spoor.

‘Ik wil wel iets met je bespreken’, zegt Mascha, ‘misschien kun je me tips geven hoe ik mijn projectleden meer kan betrekken bij het doel wat we moeten halen. Ze doen nu allemaal hun eigen taak, als ze er al aan toekomen. Ik mis echt de gezamenlijkheid’

Coach Wilma denkt: volgen, volgen.

Ze vraagt: ‘Wat heb je er tot nu toe aan gedaan?’

Mascha denkt even na: ‘Ik zet altijd kort op een rijtje wat de laatste stand van zaken is. Daarna  hou ik  een rondje en vraag iedereen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben’.

Coach Wilma glimlacht bij het idee van Mascha die op haar daadkrachtige manier het rondje er doorheen jaagt.

‘Wat glimlach je nou?’vraagt Mascha.

‘Niks, niks’, zegt coach Wilma, ‘vertel verder’.

Na heel wat vragen van coach Wilma begint het Mascha te dagen dat ze misschien haar projectleden wat meer ruimte moet geven.

He, he, denkt coach Wilma, daar zijn we dan.

Ze is wel tevreden over het resultaat maar vraagt zich ook af of het niet sneller had gekund.

Zou je iets van provocatief coachen kunnen gebruiken zodat je niet eerst al die vragen hoeft te stellen, maar Mascha gelijk een spiegel voor kan houden?

Provocatieve tip

Ja, er is een provocatieve tip om sneller resultaat te boeken. Het is wel een riskante. Je moet het wel met veel humor en overdrijven doen. Anders krijg je alleen maar weerstand. Het gaat namelijk om…invullen.

Provocatief invullen kun je op een verschillende manieren doen: je kunt invullen wat iemand denkt, hoe iemand zich waarschijnlijk gedraagt.

Deze laatste variant gebruiken we voor coach Wilma: invullen van hoe je denkt dat de ander doet. Overdreven, met een lach, met warmte.

Dan wordt het een mooie lachspiegel. Kijk maar: