Ik zie het al helemaal voor me!
04 maart 2013 
1 min. leestijd

Ik zie het al helemaal voor me!

We volgen de belevenissen van coach Wilma en haar klant Mascha. Coach Wilma wil, als het kan en nuttig is, provocatief coachen. Maar hoe doe je dat? Iedere week krijgt ze een provocatieve tip.

Deel 8: Volgen en invullen

Coach Wilma is ontevreden. Ze vindt dat ze het verkeerd heeft aangepakt met Mascha. Teveel haar eigen oordeel erin heeft gestopt. (Mascha moet luisteren!). Mascha werd er vooral chagrijnig van.

Dus vanaf nu, denkt coach Wilma, ga ik Mascha volgen. Mee in haar spoor.

‘Ik wil wel iets met je bespreken’, zegt Mascha, ‘misschien kun je me tips geven hoe ik mijn projectleden meer kan betrekken bij het doel wat we moeten halen. Ze doen nu allemaal hun eigen taak, als ze er al aan toekomen. Ik mis echt de gezamenlijkheid’

Coach Wilma denkt: volgen, volgen.

Ze vraagt: ‘Wat heb je er tot nu toe aan gedaan?’

Mascha denkt even na: ‘Ik zet altijd kort op een rijtje wat de laatste stand van zaken is. Daarna  hou ik  een rondje en vraag iedereen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben’.

Coach Wilma glimlacht bij het idee van Mascha die op haar daadkrachtige manier het rondje er doorheen jaagt.

‘Wat glimlach je nou?’vraagt Mascha.

‘Niks, niks’, zegt coach Wilma, ‘vertel verder’.

Na heel wat vragen van coach Wilma begint het Mascha te dagen dat ze misschien haar projectleden wat meer ruimte moet geven.

He, he, denkt coach Wilma, daar zijn we dan.

Ze is wel tevreden over het resultaat maar vraagt zich ook af of het niet sneller had gekund.

Zou je iets van provocatief coachen kunnen gebruiken zodat je niet eerst al die vragen hoeft te stellen, maar Mascha gelijk een spiegel voor kan houden?

Provocatieve tip

Ja, er is een provocatieve tip om sneller resultaat te boeken. Het is wel een riskante. Je moet het wel met veel humor en overdrijven doen. Anders krijg je alleen maar weerstand. Het gaat namelijk om…invullen.

Provocatief invullen kun je op een verschillende manieren doen: je kunt invullen wat iemand denkt, hoe iemand zich waarschijnlijk gedraagt.

Deze laatste variant gebruiken we voor coach Wilma: invullen van hoe je denkt dat de ander doet. Overdreven, met een lach, met warmte.

Dan wordt het een mooie lachspiegel. Kijk maar:

 

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Hemmo
Door

Hemmo

op 05 Mar 2013

Dank je weer wel voor dit hoogtepunt van de week. Wat een heerlijke tip weer. Je kan je als coach helemaal uitleven. Tegelijkertijd kan het ook een moment zijn om vast te stellen of je al wat bereikt hebt met je klant. Lukt het inderdaad om het kwartje bij de klant op deze manier te laten vallen, dan ben je aardig op weg. Het brengen op deze manier met humor, maakt het trouwens makkelijker voor de klant, lijkt mij, om zich een spiegel voor te laten houden. Er is geen bedreiging, tenminste, ik zie het niet.

Anneke
Door

Anneke

op 07 Mar 2013

Ha Hemmo, Ja, fijn he, om je uit te mogen leven! Zolang je je klant maar ondertussen in de gaten houdt, lukt het je vast om op een heel vrolijke manier inzicht te verschaffen. Wat wel kan gebeuren is dat de klant zich ´betrapt´voelt. Die ziet jou zijn of haar gedrag uitvergroten en die schaamt zich dan een beetje. Vaak zeggen ze dan: ´Nou, zo erg doe ik niet hoor!´ Dan vraag ik: 'Hoe erg dan wel?'En dan heb je een goed gesprek over hoe ze het anders kunnen doen. Veel plezier!

Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?