Hoe zit het met online leren?
27 januari 2014 
3 min. leestijd

Hoe zit het met online leren?

Ik kan me voorstellen dat je wil weten wat een online training is. Alles gaat maar online tegenwoordig. Ja, ook het leren: online colleges, webinars, e-learning. En dan hebben we het alleen nog maar over het formele leren. Formeel in de zin dat je bewust en bedoeld kennis gaat opdoen of een vaardigheid gaat leren. Het leertraject is ontworpen door een deskundige. Veel grote, internationale bedrijven werken met e-learningsprogramma’s om hun medewerkers dezelfde kennis en kunde bij te brengen.

Veel varianten van georganiseerd online leren
online-lerenWeet je wat, we pakken wikipedia er even bij om wat begrippen helder te krijgen:.http://nl.wikipedia.org/wiki/E-learning
Je ziet, er zijn allerlei vormen en manieren om online te leren: een op een, een op veel. Tegelijkertijd of ieder op zijn eigen tijdstip. Samen, alleen. Interactief of passief. Met een gezamenlijk leerdoel, met een individueel leerdoel.

Zelf  online leren
Leren kun je doen door een officiele cursus te volgen, online of offline. Maar leren doe je natuurlijk niet altijd in een formele setting. Het internet biedt een geweldige rijkdom om je vragen te beantwoorden, je problemen op te lossen, of nieuwe dingen te leren
Voorbeeld: Wat doe je als je wilt weten wat pastinaak is en wat je daar mee kunt doen? Tuurlijk je zoekt op internet.
Voorbeeld: Als je band lek is en je denkt: hoe doe je dat ook al weer, een band plakken? Youtube biedt uitkomst.
Voorbeeld: Je hebt zin om ukelele te spelen! Maar hoe doe je dat? En wat voor soort ukelele heb je nodig? Opnieuw biedt Youtube uitkomst

Motivatie en zelfdiscipline
ukeleleDit spontaan leren is leuk maar als het wat langer duurt en ingewikkeld wordt heb je veel zelfdiscipline nodig. En daar schort het nog wel eens aan. Beginnen is een ding, maar volhouden een ander. Bovendien kent een leerproces ups en downs. Bij de down denk je al snel bij jezelf: waarom deed ik dit ook alweer? Ukelele spelen is leuk maar als je al na drie minuten pijn in je vingers krijgt is het minder leuk. Gevolg is dat je snel afhaakt of ergens halverwege stopt.

Tja en dan ga je toch maar op les, volg je een cursus.Online of offline. Allebei met hun voor- en nadelen.

Offline leren
Als je elkaar in dezelfde ruimte ontmoet, kun je veel inspiratie en energie krijgen van elkaar. En van de trainer. Je kunt gerichte, individuele feedback krijgen. Je krijgt ter plekke verschillende voorbeelden van wat je wilt leren. Als je een vraag hebt, wordt die beantwoord.
Dat kan ook online, maar dan is het wat afstandelijker. Het duurt soms langer.

Online leren
Aan de andere kant: een goede online training gaat soms zoveel sneller! Je krijgt de stof in hapklare brokjes toegediend. Je kunt de video zo vaak mogelijk terugspoelen als je wilt. De tijd nemen of juist tempo maken. Gericht de oefeningen maken. De stof op je in laten werken.Ook online kun je samen met anderen leren, je vragen stellen, feedback krijgen. Het is heel bemoedigend om iedere keer een stapje verder te komen. Je oefent in praktijk en leert weer verder. Je oefent in praktijk en leert weer verder. Net zolang tot je er bent.

En een online training?
In een online training leer je vaardigheden. Een goede online training laat je in kleine stapjes leren. Iedere stap brengt je dichter bij je doel. Online moet je ook wel echt kleine stappen zetten omdat de directe feedback er vaak niet is. Het is belangrijk dat je iedere stap zelf uit kunt voeren. Ja, je kunt ukelele leren spelen door een online training te volgen. Maar je kunt ook leren hoe je op een goede manier feedbackgesprekken voert.

On en off = blended
Een combinatie van offline en online leren noemen we blended leren.

Nu ja, hoe je het ook noemt, het gaat er natuurlijk om dat je leert wat je wilt. Op een manier die bij je past. Ik ondersteun je om online te ontdekken hoe je meer vaart en plezier in je gesprek krijgt.

Kijk maar bij het aanbod.

Wist je trouwens dat je met 20 uur zelfstudie een heleboel dingen kunt leren? Dat je heus niet eerst 10.000 uur ergens aan hoeft te besteden om iets te kunnen? Over hoe je in 20 uur bijna alles kunt leren. 

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?