Hoe je lafheid te slim af kunt zijn
11 december 2013 
3 min. leestijd

Hoe je lafheid te slim af kunt zijn

Langzamerhand nemen de kerstversieringen onze buurt over. Verlichte boom hier, kerstster daar. Nog even en de kaartjes met de beste wensen liggen weer op de deurmat.

Mijn periode van diplomatiek optreden en/of lafhartig glimlachen is bijna aangebroken: kerstborrels, burensamenzijn, familiediners.

Borrelpraat

Soms beland je tijdens die borrels en etentjes in situaties waarin je niet wezen wilt. Mensen zeggen namelijk soms de meest vreselijke dingen. Je weet wel, echte borrelpraat. En wat is het dan lastig om in te grijpen! Makkelijker is het om niks te doen en wat laf achterover te leunen.

Ik weet nog goed de keer dat mijn lafheid de overhand kreeg.

Ik zat bij een gezelschap waarin de stand van zaken in de wereld besproken werd.
De conversatie ging ongeveer als volgt: als mensen maar eens harder zouden werken zou het allemaal beter gaan, die zwartjes weten al helemaal niet wat werken is, trouwens die Roemen zijn niet te vertrouwen en eten smerig.

Pijn in mijn buik

Ik kreeg er pijn in mijn buik van en mijn hartslag schoot omhoog. Natuurlijk sputterde ik tegen, maar daar lokte ik nog meer verhalen mee uit.  Achteraf schaamde ik me. Ik had boos willen worden, een vlammend betoog willen voeren om vervolgens weg te lopen.

Bleef het maar bij een keer

Ik heb na die beschamende ervaring gezworen dat het me niet nog een keer zou overkomen. Dat deed het dus wel. En nog een keer. Laf bleef ik zitten waar ik in had willen grijpen en weg willen lopen.

Maar nu is het klaar!

Ik heb namelijk een methode ontwikkeld om mijn lafheid te slim af te zijn. En, dat is het  goede nieuws, me niet teveel te laten leiden door mijn eigen boze gevoelens.

De methode wil ik graag met je delen. Ik ga ervanuit dat je normaal gesproken je zegje wel kunt doen. Geen enorme angst hebt om het woord te voeren. Mocht dat wel zo zijn, verlaat dan zo snel als je kunt het gesprek.

De ‘X’ methode: Hoe je je lafheid te slim af kunt zijn.

De ‘X’ methode bestaat uit twee elementen.
Een ‘X’ vraag en een ‘X’ onderwerp.

Het gaat als volgt:

 1. Vraag of je iets mag vragen.
  Gewoon zo. Daarmee krijg je de aandacht.
 2. Stel de vraag:
  ‘Wat zou X hiervan vinden?’
  Die X kan iedereen en alles zijn. (Nelson Mandela, je hond, de kerstman, het buurmeisje, Arjen Robben, de goudvis.) Het maakt me niet uit wie je neemt, als het maar verrassend is. Dat ze er echt even over na moeten denken. Zorg dat je altijd een voorraadje leuken “X-en” paraat hebt
 3. Schakel over op onderwerp X
  Nadat je vraag aan bod is gekomen is het tijd de regie te houden en over te schakelen op een ander onderwerp waar jij graag over wilt praten.
  Dus zorg dus ook voor een voorraadje X-onderwerpen. (Vakanties, voetballen, kappers, windmolens, cavia’s, liefde, seks)

Laten we eens kijken hoe het uitpakt.

Je zit bij een gesprek wat je emotioneel negatief raakt.

Het gaat bijvoorbeeld over hoe irritant homo’s zijn:  ‘Ik weet dat ik het niet mag zeggen, maar ik vind ze zo overdreven. Altijd dat gekir en overdreven gedoe.” En dat zoenen in het openbaar, dat doen wij toch ook niet?’
‘Mag ik iets vragen?’
‘Natuurlijk, wat wil je weten?’ alle ogen zijn op jou gericht.
‘Wat zou je hond ervan vinden?’
‘He? Hoe bedoel je? Dat heeft er toch niks mee te maken?’
‘Ja, tuurlijk wel, die moet er toch ook naar kijken, dus hoe zou die het vinden?’
‘Zolang die maar te vreten krijgt vindt hij alles best.’ Gelach.
‘Ach wat een wijsheid zit er toch in zo’n hond!’ Je vervolgt:
‘Trouwens, wat vinden jullie het beste sportboek van 2013?’

De ‘X’methode laat je drie dingen doen

 • Je doorbreekt het ritme van het gesprek.
 • Je laat ze op een andere, vrolijker, manier naar het onderwerp kijken
 • Je zorgt dat er een fijner onderwerp aangesneden wordt.

Hoe zit het met je lafheid? Ben je die nu te slim af?

Ja!
Je lafheid werd in stelling gebracht omdat je een moreel oordeel had dat je niet durfde uit te spreken. Bang voor gedoe, bang voor ruzie, bang er niet meer bij te horen.

Nu wordt de lafheid niet meer getriggerd omdat je vooral bezig bent je ‘X-en’ in stelling te brengen.

En wat dan met die geschonden waarden en normen van je?

Die negatieve emoties? Heb je niet het recht en de plicht om in opstand te komen?

Van mij mag het hoor. En ik ben het met je eens, soms moet je ingrijpen. Omdat je anders jezelf niet meer onder ogen kan komen.
Maar als ik je een advies mag geven: 
Choose your battles.

Want, niet te vergeten:

Heb een goede tijd met elkaar!

annekedekkers

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?