Hoe je jezelf op kunt zwepen je lef in te zetten
13 november 2013 
2 min. leestijd

Hoe je jezelf op kunt zwepen je lef in te zetten

Laten we het hebben over de kracht van woorden. Woorden die je een steun in de rug kunnen zijn om te doen wat je wilt. Ook al vind je het spannend. Woorden die je aanwezige lef aan kunnen wakkeren.  Want we hebben lef nodig als we provocatief willen coachen.

Ik  kijk via youtube naar T Harv Eker, een miljonair die het pubiek leert hoe ze hun manier van denken (je blauwdruk) over geld kunnen veranderen.

Hij heeft een bijzondere manier van presenteren: om de haverklap moet het publiek een woord aanvullen of invullen. (Als we naar deze boom kijken zien we fr…?iedereen roept FRUIT, T Harv: maar waar wordt het fruit door bepaald? de …? WORTELS roept het publiek omdat T Harv dat aangewezen heeft.)
Wat is dit voor een manier van doen? Het lijkt de kleuterklas wel. Maar aangezien hij miljonair is, motivational speaker en er honderdduizenden op zijn seminars afkomen past mij bescheidenheid.

Even later legt hij uit waarom hij iedereen de woorden hardop laat zeggen. Hij vertelt het terwijl hij met het publiek  een verklaring gaat afleggen. (T Harv: we gaan een verklaring afleggen. Herhaal een…Het publiek schreeuwt enthousiast ‘VERKLARING.’ ‘Een verklaring doe je..?’ ‘HARDOP’). En hij vertelt ons waarom het zo belangrijk is:
‘Iedere verklaring heeft zijn eigen energie: positief of negatief. En wat je erin stopt krijg je terug.We leven in een wereld van oorzaak en gevolg. Als we positieve verklaringen afleggen, krijgen we positieve resultaten. Dus die verklaringen zullen een krachtige verandering teweeg brengen in je leven.’
Gelukkig heeft hij de verklaring voor het publiek al opgeschreven zodat die ze alleen maar vol enthousiasme na hoeven te roepen ‘MY INNER WORLD CREATES MY OUTER WORLD’.

Zo genoeg over T Harv Eker, als je zelf wilt kijken hier is de link.  (Op eigen risico hoor: het gaat over geldmindset en het is erg Amerikaans, slechte opnamekwaliteit, bizarre presentatievorm en het strookt wellicht niet met je eigen waarden en normen.)

Het is mij te doen om de kracht van woorden. Woorden die je in jezelf zegt, of hardop tegen anderen.  Woorden die weergeven hoe je denkt over iets, over wat je wilt, over waar je over aarzelt.

Woorden kunnen je wereldbeeld veranderen. Woorden kunnen je zelfbeeld veranderen. Woorden kunnen je helpen om in actie te komen, ook als je bang bent.

Geloof je me niet?
Wil je nog een keer de grote speeches terug zien die zoveel invloed gehad hebben op de gebeurtenissen in onze wereld?
Woorden die onze emoties raken, woorden die precies op het juiste moment komen. Het kan, ze staan gewoon op internet: bijvoorbeeld Martin Luther King, Kennedy, Seven Suzuki.

En deze: een nog ontwapende Obama uit 2008 die een mooi verhaal heeft over de kracht ven het woord.

Dus als je wat moed nodig hebt, jezelf wat op wilt peppen, vind of gebruik de juiste woorden.
Zoek gebaren die bij de woorden horen en maak ze terwijl je de woorden zegt.

Het wordt grappiger als je er een vraag en antwoord met jezelf van maakt.

Weet je wat, ik help een handje. Ik stel de vraag en jij zegt het (bevestigende) antwoord. De crux is dat je het uitspreekt. Ongeacht of het klopt. Je moet maar zo denken: wat je uitspreekt wordt waar.

Ik heb een mp3 voor je gemaakt waarin we onderstaande dialoog kunnen voeren.

Ik: Heb je er zin in?
Jij: Ik heb er zin in
Ik: Ben je er klaar voor?
Jij: Ik ben er klaar voor

Herhaling, herhaling

Ik: JA, DOE HET
Jij: JA, IK DOE HET

Daar gaan we:

I’m fired up and ready to GO!

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?