Hoe je goede voornemens van je coachingsklant provocatief kunt testen
18 juli 2013 
1 min. leestijd

Hoe je goede voornemens van je coachingsklant provocatief kunt testen

Dit is de tiende en laatste aflevering over de belevenissen van coach Mandy en haar klant Richard. Coach Mandy wil graag de principes van provocatief coachen toe leren passen. Ze krijgt iedere aflevering een provocatieve videotip.
=================================

Nog even en dan heeft ze het laatste coachingsgesprek met klant Richard.

Coach Mandy glimlacht als ze aan hem denkt: zijn knorrigheid, zijn stappen om uit zijn schulp te kruipen en zijn daadwerkelijke acties om te proberen nieuw werk te krijgen.

Hij weet wat hij kan, wil en moet doen. Heeft de eerste stappen al gezet. De rest is aan hem.

Coach Mandy is niet zo goed in loslaten. Het liefst had ze Richard net zo lang begeleid tot hij een baan had en ja, zelfs tot hij zelf ook gelukkig was.

Maar geluk staat die in de doelstelling van het coachingstraject. Maar goed ook, die moederneigingen van haar slaan nergens op. Richard is prima in staat zijn eigen boontjes te doppen.

Hij heeft vorige week wel bewezen dat hij haar niet zo nodig heeft.  Zodra ze zijn probleem ging opbieden zei hij: ‘Oke, ik snap het. Ik moet niet zo zeuren.’ Hij heeft zich eraan gehouden. Zowaar hebben ze toen in alle rust en productiviteit de volgende acties kunnen bespreken.

Deze week gaan ze alle stappen die hij al gezet heeft bespreken. Om op een rij te zetten wat er allemaal gebeurd is. Hoe het ook al weer zit met zijn kwaliteiten en wensen. Maar ook kijken naar de toekomst. Wat haar betreft zijn er twee belangrijke hoofdlijnen: de activiteiten om een nieuwe baan te vinden en zijn manier van zichzelf presenteren.

Zou ze er nog iets provocatiefs in kunnen gooien? Iets waar zij en Richard uiteindelijk om kunnen lachen? Wat humor kan nooit kwaad. Maar wel prikkelend natuurlijk. Richard kan tegen heel wat plaagstoten.

Coach Mandy denkt terug aan haar gelukte en mislukte plaagstoten van de afgelopen sessies. Zelfs Richard heeft ze aan het lachen gekregen. Maar poeh, wat vond ze het spannend! Ze was helemaal niet gewend haar stem zo te gebruiken, wild met haar armen te zwaaien en dan ook nog van die rare dingen te zeggen.

Juist het elke keer weer dóen heeft haar over de drempel geholpen. En als ze het even niet meer weet kijkt ze de videotips terug.

O, nog even! Dan komt Richard. Wat zal ze provocatief gaan doen? Mag ze nog een laatste provocatieve tip?

Maar natuurlijk!

Provocatieve tip

The proof of the pudding is in the eating.

Wil je zeker weten dat het zelfvertrouwen van je klant is toegenomen? Test het!

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?