Dus je denkt dat JIJ een probleem hebt? Provocatief opbieden van problemen
08 juli 2013 
1 min. leestijd

Dus je denkt dat JIJ een probleem hebt? Provocatief opbieden van problemen

Dit is de negende aflevering in de tiendelige serie over de belevenissen van coach Mandy en haar klant Richard. Coach Mandy wil graag de principes van provocatief coachen toe leren passen. Ze krijgt iedere aflevering een provocatieve videotip.
=================================

Klant Richard voelt zich vreemd vandaag. Hij heeft een aantal netwerkgesprekken gevoerd die best aardig waren. Maar een baan gaat hij er niet mee vinden. Hij voelt zich heen en weer geslingerd. Hij weet dat hij weg moet – omdat zijn baan ophoudt te bestaan – maar hij vindt het nog steeds onrechtvaardig.

Hij snapt zijn baas ook niet. Dat hij hem zomaar laat gaan! En toch voelt hij zich niet alleen maar boos of verongelijkt. Het voelt zich net zo als vroeger toen hij als jongetje van zeven voor het eerst naar schoolzwemmen moest. Beetje pijn in zijn buik.

Coach Mandy kijkt hem zoals gewoonlijk stralend aan. Waar zij toch die energie vandaan haalt! Hij wordt er narrig van. Hij zou zich ook wel weer eens onbekommerd vrolijk en positief willen voelen. Hij probeert zich te herinneren hoe lang dat geleden is. Hij weet het niet meer.
Hij merkt dat coach Mandy hem uitnodigend aankijkt. Blijkbaar heeft zij hem gevraagd te vertellen hoe het afgelopen week gegaan is.

Nu moet hij vertellen over zijn netwerkgesprekken. Hij wil niet. Hij heeft geen zin in die pijn in zijn buik. Dus hij haalt diep adem en vertelt over hoe belachelijk het toch allemaal is. Dat het toch niet helpt. Dat dat netwerkgesprek niks opleverde, dat hij van zijn baas toch niets te verwachten heeft.

Hij ziet coach Mandy’s gezicht betrekken. Eigenlijk wil hij niet zo lopen klagen, maar het lijkt wel of hij er niet mee op kan houden. Deed ze nu maar iets om hem te stoppen!

Provocatieve tip

Coach Mandy wil natuurlijk ook dat Richard ophoudt met klagen en het opsommen van zijn problemen. Ze denkt na over een mogelijke provocatieve tip. Ze heeft al zoveel geprobeerd! Ze krijgt zin om Richard eens flink bij zijn lurven te grijpen. Dat gezeur van hem! Alsof hij de enige is met problemen.

Maar ze wil niet  ook zelf gaan zeuren of klagen of als een schooljuf optreden. Ze wil hem uitdagen. Spelen!

Dus alsjeblieft, een provocatieve tip waardoor Richard ophoudt en ze allebei zich weer goed gaan voelen.

Oke, let op: hier is ‘ie!

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?