arrow_drop_up arrow_drop_down
provocatieve bijnamen: De Olijke Bulldozer
21 maart 2013 

provocatieve bijnamen: De Olijke Bulldozer

Dit is deel tien en tevens het laatste deel uit de serie over coach Wilma en haar klant Mascha. Coach Wilma wil waar mogelijk en nuttig technieken van provocatief coachen toepassen. Maar hoe kan ze dat het beste doen? Elke aflevering krijgt ze een videotip.

Aflevering 10:  De Olijke Bulldozer

Coach Wilma en Mascha hebben alweer hun laatste coachingsgesprek. Mascha heeft het de afgelopen tijd niet makkelijk gehad.

‘Het klinkt misschien raar, maar dit coachingstraject heeft me vooral laten zien dat ik nog een hoop te leren heb. Ik had eerlijk gezegd van tevoren gedacht dat ik hierna snel een mooie leidinggevende functie zou krijgen. Dat het coachingstraject dus een soort lanceerplatform zou zijn.’

Coach Wilma lacht: En toen kwam je bij mij en ging het vreselijk mis!’

Mascha lacht mee: ‘Zeg dat! Mijn manager was heel verbaasd toen ik hem vertelde dat ik nog niet toe was aan een leidinggevende functie, maar wel graag een goede opleiding wilde volgen.”Maar je hoefde toch alleen maar te leren luisteren?” riep hij. Misschien gaat hij je nog bellen.’

‘Dat lijkt me een prima plan’, zegt coach Wilma, ‘Ben je zelf tevreden met het resultaat van de coaching? ‘

‘Ja, toch wel’, zegt Mascha. ‘Ik vooraf gehoopt dat ik snel wat zou leren en direct kon gaan leidinggeven. Dat viel tegen. Aan de andere kant ben je wel heel eerlijk tegen me geweest en waren het heel bijzondere gesprekken  Soms was ik boos, soms zaten we weer heel hard te lachen. Het was soms best verwarrend. Maar dat was ook goed. Anders was ik zo doorgedenderd.’

Coach Wilma grijnst: ‘Ik noem je in gedacht altijd de olijke bulldozer omdat je zowel vrolijk, daadkrachtig als een doordrammer bent. Als ik je dossier erbij pakte zei ik altijd tegen mezelf: hoera, de olijke bulldozer komt!’

Mascha schiet in de lach: ‘En dat zeg je nu pas! Olijke bulldozer!’

Het is tijd om afscheid te nemen. Altijd een wat lastig moment voor coach Wilma. Misschien ziet ze haar olijke bulldozer nooit meer. Ook Mascha heeft het er moeilijk mee. ‘Raar hoor, ook wel goed natuurlijk, maar ik zal je wel missen! Ik denk dat je stem nog wel een tijdje in mijn hoofd zal zitten.’

‘Niet te lang hoor, anders wordt het een beetje eng. Dag en het gaat je goed.’ Olijke bulldozer zegt ze er in gedachten achteraan.

‘Ik hoor het wel’, roept Mascha. ‘Je zegt olijke bulldozer’ en lachend gaat ze weg.

Coach Wilma is verbaasd over het effect van haar Olijke Bulldozer. Blijkbaar was het precies raak. En nog provocatief ook. Zou ze de volgende keer misschien eerder met een bijnaam beginnen?

Bekijk de provocatieve videotip.

 

 

Over de schrijver
Vol vertrouwen en voluit leven en werken. Op je eigen manier.
Reactie plaatsen

Heb je  vragen, ideeën, zin om te overleggen?